Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

Фотий патриархъ Константинополски до князъ Борисъ. Папа Николай I до българите

Фотий патриархъ Константинополски до князъ Борисъ. Папа Николай I до българите

патриарх Фотий и папа Николай I

Раздел:
ISBN: 954-8337-06-1
страници: 198
корица: Мека

8.00 лв.

Тази книга съдържа отговорите на запитванията, с които покръстителят на България Св. княз Борис I, в Христа - Михаил, при кръщението си се е обърнал към Цариградския патриарх (Св. Фотий) и Римския папа (Св. Николай I Велики).
Двете послания са плод на държавното значение и личния смисъл, който българският владетел очевидно е влагал в това си решение и на неговото искрено желание да получи от възможно най-авторитетно място разяснения на основните истини на християнската религия, както и напътствия относно принципите на организация на духовния и политическия живот в една християнска държава, произтичащи от тях. Отговорите-послания, получени от двамата археиереи и по-точно тяхното едновременно поднасяне в настоящето издание, заедно с подобаващ коментар и пояснения, предлагат на съвременния читател няколко твърде ценни възможности, както и поне толкова начини за прочит на тази книга.
Текстът на целия сборник е снабден с всички атрибути на едно академично издание: обяснителни бележки - на преводачите от старогръцки и латински език, на съвременния редактор и съставител; както и с нов предговор от последния; с подробни индекси на използваните понятия и собствените имена. Тяхната помощ превръща сериозния и консервативен превод на древните оригинали в интересно и достъпно за неспециалиста четиво, същевременно в удобно за специалиста справочно пособие и в основателна гордост за всяка библиотека.

Най-продавани

Приятели: