Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

Моят жизнен път. Отшумели води

Моят жизнен път. Отшумели води

иконом Димитър ПЕТКАНОВ

Раздел:
ISBN: 978-954-3942-21-3
страници: 192
корица: Мека

11.90 лв.
Авторът на тази книга, никому неизвестен досега, е роден и възпитан в патриархално българско семейство, закърмен с идеалите на възрожденското време. Баща му поп Никола Петканов е бил учител, а после свещеник в родното си село Каваклия, близо до Лозенград, днешна Турция. Димитър върви по неговите стъпки - завършва прогимназия в Лозенград, а след това Цариградската семинария през 1905 г.
 
Така подготвен, той поема "пътя на жертвената служба на род и родина", както сам се изразява. В продължение на 18 години работи като учител. Прокудени завинаги от любимия роден край през бурната 1913 година, Димитър с жена си и родители си се преселва в България, където продължава учителската си дейност. Участва в първата световна война в 3 -ти Македоно-Одрински полк, съставен от бежанци като него.
 
Книгата "Моят жизнен път" на Димитър Петканов представлява интерес с това, че дава картина на живота през онова време - както подробни исторически сведения за епохата, така и ярко и живо описание на бита на тракийските българи - тяхната вяра и трудолюбие, жизнерадостност и любов към свободата и родната земя.
 
Техният пример е толкова привлекателен и заразителен, че може да въодушеви и нас, техните чада, да вървим по същия път. И никога да не забравяме, че сме потомци на такъв славен и героичен народ!

Най-продавани

Приятели: