Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

Стремеж към съвършенство

Стремеж към съвършенство

Св. Никодим СВЕТОГОРЕЦ

Раздел: Светци и Жития
ISBN: 954-770-092-8
страници: 252
корица: Мека

7.50 лв.
 ИЗЧЕРПАНА !!!!!!!Настоящата душеполезна книга, озаглавена Стремеж към съвършенство, ни учи за духовния стремеж, който всеки християнин начева от онзи час, в който той приема Св. Кръщение и дава пред Бога обещание да живее праведно, да се бори за духовна чистота и светост чак до смъртта си.
 
 
Тя ни учи също за духовните ни врагове различните страсти и плътски похоти, и злите и човеконенавистни демони, които ден и нощ не престават да воюват против нас, както е казал св. апостол Павел: защото нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата (Ефес. 6:12).
 
 
Ръководител на вярващия християнин в неговата вътрешна борба и стремеж към духовно съвършенство е Сам Спасителят Господ Иисус Христос. Полето на тая духовна борба е човешкото сърце, а времето, през което тя трябва да се води, е целият живот на християнина.
 
 
Какви са средствата, с които трябва да бъде снабден християнинът при тази борба за съвършенство? Те са: ненадяване на себе си пълна вяра в Бога и твърда надежда на Него, поучаване от страданията на Господа, отсичане на плътските страсти, смирение и постоянно съзнаване на своята духовна слабост, търпение в изкушенията и отпъждане на нехайството, молитвата както словесна, така също и мислена, сърдечна, твърдото решение на вярващия да не се съгласява със страстта, която го напада, а да я отпъжда от себе си с гняв и ненавист от цялото си сърце. Храната, с която той се храни, за да се подкрепи за борба с врага на нашето спасение греха, това е честото причащаване както тайнствено в Св. Евхаристия, така също и мислено. Ясната и безоблачна атмосфера, която му дава възможност да вижда отдалеч духовните врагове това е постоянно упражняване на ума в познаване на онова, което е справедливо пред Бога, постоянно упражняване на волята в желание на онова, което е угодно на Бога, мир и сърдечно спокойствие.
 
 
Накратко казано, чрез тази книга всеки човек, който желае да се спаси, се научава, как да побеждава своите духовни врагове страстите, за да придобие съкровища на истински и божествени добродетели и за да получи нетленния венец и вечния залог, който е единение с Бога и в този, и в бъдещия век.

Новини

Абонамент за списание

Най-продавани

Приятели: