Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

сп.

сп. "Християнство и култура", бр. 75

Раздел:
страници: 132
корица: Мека

5.00 лв.
Храмовете и проблемите на вярващите са в центъра на новия 75 брой/ЕСЕН на сп. „Християнство и култура”.
 
Статията на Горан Благоев разглежда храма като политическа конюнктура и се спира на един специфично български прочит на руското самодържавие, а изследването на Клемена Антонова е посветено на Боянската църква и нейното осветляване в българската научна литература.
 
Сръбският историк Божко Божевич обстойно се спира в интервю, дадено за броя, на национално-религиозния популизъм като хронично заболяване на православните църкви. Богословски акценти в броя са статията на Калин Янакиев, посветена на Тайната вечеря, и публикувания откъс от Въведение в християнството, дело на Йозеф Ратцингер (папа Бенедикт XVI).
 
Темата „Християнство и философия” е представена с текстовете на Карл Ясперс "За европейския дух" и на Габриел Марсел "Бог мъртъв ли е? (Отговор на Жан-Пол Сартр)". В рубриката „Християнство и история” може да откриете както класическото изследване на Антон В. Карташов за арианството и победата над него на Първия вселенски събор, така и бележките върху средновековната представа за тъгата на Георги Петков. Литературоведът Калин Михайлов размишлява над „малкия” компромис и „голямата” придобивка през призмата на класическите художествени текстове, а фотографиите от Грузия в броя са дело на Цочо Бояджиев и Стефка Борисова.

Най-продавани

Приятели: