Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

сп.

сп. "Християнство и култура", бр. 76

Раздел:
корица: Мека

5.00 лв.
Ситуацията в БПЦ след кончината на патриарх Максим е тематичен център в новия 76 брой на сп. "Християнство и култура". На бъдещия патриаршески избор и неговите предизвикателства е посветен разговорът в редакцията между Калин Янакиев и Момчил Методиев. Темата за Българската православна църква намира продължение в статията  на Мартин Иванов за сгрешената дихотомия в модела на Църквата, както и в интервюто с богослова доц. Ивайло Найденов, който съобщава, че Скоро ще имаме съвременен български превод на Библията.
 
 
Историческата перспектива е застъпена и с анализа на Светослав Риболов за положението на Православието в Османската империя.  
 
 
Църквата изостава с 200 години, твърди в свое интервю кардинал Карло-Мария Мартини, а известният немски католически философ Роберт Шпеман ни изправя пред дилемата доколко разумът е в състояние да търси Бога.
 
 
На темата „религиозна етика и морал” са посветени анализите на Робърт Джордж и Тодор Велчев, а изборите в САЩ са разгледани от Франк Шефер през ролята на евангелистите и мормоните в американската политика. 
 
 
В рубриката „християнство и литература” може да прочетете статията на Олга Седакова за християнството на Пастернак и откъс от книгата Брат Франциск на Жюлиен Грийн. Броят е илюстриран с фотографии на Стефка Борисова от опелото на патриарх Максим в храма „Св.Александър Невски” и от погребението в Троянския манастир.

Най-продавани

Приятели: