Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

Многогласие в Православието

Многогласие в Православието

Гл. ас. д-р Весела БОЯДЖИЕВА

Раздел: Християнско изкуство
ISBN: 978-954-737-882-7
страници: 159
корица: Мека

15.00 лв.

В Българската православна Църква паралелно съжителстват монодийно и многогласно пеене, в които "на живо" може да се проследи общия интонационен материал. Въпреки усилията на българските музикални дейци, Църквата не извършва цялостна реформа в областта на богослужебната музика. Възприела от една страна многогласното хорово пеене, същевременно тя ограничава неговата употреба главно в литургичния дял на богослужението, което в значителната си част остава едногласно. Това смесване може само да служи като добър пример за постоянен паралел между монодията и многогласието, още повече, че православието е деноминацията, която най- ревностно брани едногласното пеене.

 

В изследването се разчита на слуховия опит, на живата интонационна връзка, затова характеристиките на монодията са съзнателно разхвърляни в целия текст. Целта е да се подчертае ролята и на архетип на съответните композиционни техники.

 

Използваните примери са широко навлезли в практиката, по- малко известните са също с благословия и цензурирани.

 

Направен  е опит да се извлекат и систематизират принципи на многогласието в православната традиция, затова всеки от примерите би могъл да бъде заменен с друг подобен, от друг автор.

 
Авторът гл. ас. д-р Весела Бояджиева завършва специалност пиано в СМУ „Добри Христов” във Варна в 1993 г. През 1997 г. се дипломира в Музикалната академия със специалност музикална педагогика, а през 1998 г. – със специалност музикознание. През 1999 г. специализира при проф. Норман Шетлер (Австрия) интерпретация на немска романтична песен. Има записи в БНР, RAI Uno, Cyprus TV. През 1998 г. е един от водещите на музикалното предаване „Страсти, жажда, величия” – БНТ. През 2002 г. е хоноруван сътрудник в БНР. През 2003 г. защитава докторска дисертация на тема „Линеарни тенденции в клавирната музика на Панчо Владигеров и европейската ситуация в началото на 20 век”, през същата година е назначена в НМА „Панчо Владигеров” като асистент, специалност полифония.

Новини

Абонамент за списание

Най-продавани

Приятели: